Gå till navigation Gå till innehåll

Björknäsgården

Beställare:
Bodens kommun
Färdigställande:
2019
Projektfakta:
9100kvm, 126 boendeplatser
Ort:
Boden
Bostäder, Vård och omsorg

Samarbete skapade ett vinnande boende

Äldreboendet Björknäsgården är ett samarbete mellan MAF, Norlandia och Peab. Projektet är ett resultat av en vinst i tävlingen om att bygga det framtida äldreboendet i Bodens kommun.

Vårt förslag fokuserade på att ge de boende många sociala samlingsplatser med hög kvalité och bra kontakt med utomhusmiljöer både i markplan och på en social terrass som skapas på övre plan i den byggnadsdel som länkar samman de två flyglarna för de boende. Boendet får i bottenplan vid entrén en samlingssal, café, träningslokal och solrum. Varje avdelning har en generös balkong och sammanhållna sociala ytor för den dagliga samvaron som överblickas väl av personalen. 

Projektet utgörs av två byggnadsvolymer med en sammanbindande lägre del som håller ihop anläggningen. Genom uppdelningen upplevs hela komplexet som mindre och mera personligt men alla funktioner och ytor nås av alla. Organisatoriskt placeras huvudentrén för boende och besökare mot söder medans service och personalingång sköts från baksidan via en separat ingång.

Boendedelarna fördelas på två byggnadsvolymer med tre respektive fyra våningar. I den lägre sammanlänkande delen samlas alla gemensamma funktioner. På så sätt har alla boende nära och enkel tillgång till alla trivselhöjande funktioner och personal kan samarbeta över hela anläggningen. Det finns en stor gemensam samlingssal med närhet till ett caféområde vilken båda kan användas även för arrangemang av aktörer utifrån. På det övre våningsplanet mellan boendevolymerna finns en trivsam uppehållsyta som är visuellt sammanbunden med entréhallen. Både härifrån och från entréhallen och caféet får man en god överblick över vad som sker både inne och ute. Här kan man sitta och se på vad som händer på boendet, njuta av utsikten eller vänta på transport eller besökare.

Det byggs även ett stort tillagningskök på bottenplan som ska kunna förse såväl detta boende som övriga boenden i Boden med måltider.

Utemiljöer för vistelse skapas främst mot söder i de två innervinklarna som skapas av byggnadskropparna. Där får man ett naturligt vindskydd och kan skapa skyddade utemiljöer som nyttjas stora delar av året. 

Materialval på byggnaderna är ljus puts på de högre byggnaderna tillsammans med träinslag på balkonger och vissa mindre delar. Den låga sammanbindande byggnaden utförs med fasader med träkänsla för att skapa kontrast mellan volymerna.

Boendet har tagits i bruk efter en invigning i november 2019

Karta

Projektets plats

Våra kontor

MAF Arkitektkontor Luleå

Storgatan 24
972 32 Luleå
Sverige

MAF Arkitektkontor Piteå

Prästgårdsgatan 40
941 32 Piteå
Sverige

MAF Arkitektkontor Umeå

Nygatan 19B
903 27 Umeå
Sverige

MAF Arkitektkontor Stockholm

Folkskolegatan 7
117 35 Stockholm
Sverige