Gå till navigation Gå till innehåll

Artic Center of Energy

Beställare:
Skellefteå Kommun
Färdigställande:
2024-2025
Uppdragsform:
Samverkansentreprenad
Ort:
Skellefteå

Skellefteå kommun bygger i samarbete med Luleå Tekniska Universitet, RISE och Northvolt ett kompetenscentrum nischat mot grön omställning. Målet är att etablera ett internationellt kompetenscenter för forskning, näringsliv och utbildning inom elektrifiering och smart industriell produktion.

Byggnaden har två sidor mot campusområdet, sen trappar volymen ner och möter områdets skala. Fasader är av trä indelade i stommens kvadratiska mönster och i den glasade foajén exponeras intressanta utställningar och bjuder in besökare från gatan. Den andra sidan av byggnaden vetter mot älven, här reser sig volymen i sju våningar och fasaderna är insvepta av ett utanpåliggande metallraster vilket ger byggnaden en elegant och spektakulär form. Med hjälp av Hi-tech screens, LED-belysning och projiceringar förändras byggnadens karaktär på kvällen och blir till ett landmärke. En reklampelare för ACE och hela campus synligt Parkbron, Viktoriabron, älvens norra strand och stora delar av Skellefteå.

Byggnaden ska vara hållbar och kunna anpassas efter brukarnas behov över tid. Därför har byggnaden fått en kraftig självbärande stomme av trä, detta skapar flexibilitet vilket gör det möjligt att anpassa planlösningen efter behov på samtliga våningsplan. Mötet mellan det traditionella naturmaterial, den grova trästommen och högteknolog blank kopparplåt skapas en hållbar, funktionell, spektakulär och dynamisk byggnad.

Ledord: Hållbarhet, träbyggnad, innovation, högteknologi, landmärke, mötesplats. 

Medverkande i projektet

Peter Karlsson, ansvarig arkitekt

Ida Lundgren, arkitekt

Karta

Projektets plats

Våra kontor

MAF Arkitektkontor Luleå

Storgatan 24
972 32 Luleå
Sverige

MAF Arkitektkontor Piteå

Prästgårdsgatan 40
941 32 Piteå
Sverige

MAF Arkitektkontor Umeå

Nygatan 19B
903 27 Umeå
Sverige

MAF Arkitektkontor Stockholm

Katarinavägen 15
116 45 Stockholm
Sverige