Gå till navigation Gå till innehåll

Åhuset

Beställare:
Väsbyhem
Färdigställande:
Pågående
Uppdragsform:
Programhandling
Ort:
Upplands Väsby
Bostäder

Nybyggnad bostäder

I samarbete med Väsbyhem har vi utvecklat ett projekt som innehåller studentbostäder, ungdomsbostäder och flerfamiljsbostäder. Projektet ligger i Järnvägsparken i centrala Upplands Väsby vilket bidrar till många frågeställningar. Hur ska man förhålla sig till parken, staden, bullerproblematiken, översvämningsrisken, parkering osv?

Det nya kvarteret i Järnvägsparken består av tre byggnader som innehåller studentbostäder, ungdomsbostäder och familjebostäder. Byggnaderna är placerade och utformade för att skapa ett öppet kvarter i parken med en gemensam gård. Mellanrummen mellan byggnaderna bildar entréer och utsiktspunkter från gården ut mot parken. Byggnaderna närmast ån är utformade för att bilda en barriär mot buller vilket bidrar till en bra ljudnivå på gården.
Byggnaderna är i 4 till 6 våningar. Bostadshusen är indelade i mindre volymer för att skapa ett småskaligt uttryck. Varje fasad är indelade i mindre fasader i olika kulörer och fasadmaterial som är hämtade från närområdet för att dom nya husen ska passa in och bli en naturlig del av området. Lägenheterna har stora fönster vilket bidrar till ljusa lägenheter med bra utsikt. Fasaderna är av tegel, puts och plåt i olika naturliga kulörer och i insidan av loftgångarna är fasaderna av ljus träpanel vilket skapar en varm och trevlig känsla.

Medverkande i projektet

Peter Karlsson, Ansvarig Arkitekt, Uppdragsansvarig
Gerard Barange, Medverkande Arkitekt

Karta

Projektets plats

Våra kontor

MAF Arkitektkontor Luleå

Storgatan 24
972 32 Luleå
Sverige

MAF Arkitektkontor Piteå

Prästgårdsgatan 40
941 32 Piteå
Sverige

MAF Arkitektkontor Umeå

Nygatan 19B
903 27 Umeå
Sverige

MAF Arkitektkontor Stockholm

Katarinavägen 15
116 45 Stockholm
Sverige