Gå till navigation Gå till innehåll

Luleå Airport

Beställare:
SWEDAVIA
Färdigställande:
2013
Projektfakta:
Ca 100 MKr, Generalentreprenad
Uppdragsform:
Ide'skisser, förfrågningsunderlag genralentreprenad, inredningsprojektering
Ort:
Luleå

Luleå International Airport – en ledordsbeskrivning

”Swedavias flygplatser skall bära på en igenkänningsfaktor för resenärerna och utformas i enlighet med Swedavias varumärke och designstrategi”. Med det sagt från beställaren mejslades en bukett med ledord fram för att sedermera gestaltas och uttryckas i den fysiska och publika delen av stationsbyggnaden.

Med en internationell övergripande känsloprägel nedbrutet i Norrbottens fyra årstider applicerades ledorden i stationsbyggnaden arkitektur.

Incheckningen bär på vinterns uttryck. Ledord; snö, is, frost, metall, glas, fjäll, norrsken, renar, kyla, mörker, ljus och volym. Den stora hallens vinteruttryck förstärks med en bild föreställande Lapporten vintertid. Bilden täcker hela ena kortväggen. I golvet kan man finna silverlinjer att associeras till silversmide.

Säkerhetskontrollen kan uppfattas stressig och man behöver energi för nästa steg. Förstärkningen kommer i form av vårens ledord; skog, ljus, natur, fågelkvitter och bäckar. Det uttrycks bla. i bilder på vårens björkblad vid kontrolldeskarna. Heltäckningsmattan dämpar ljudet och slamret från väskhanteringen och från taket silar ett dämpat skogsliknande ljus ned.

Airside är sommarens och solens plats. Känslan som man bär med sig när man är på väg ut i vida världen för att upptäcka. Ledord; sol, brygga, vatten, stenar och ljus. Framförallt synbart och uttryckt i golvets material som kan liknas vid en stor brygga. Om man så vill kan man få sig någonting till livs i caféerna och restaurangerna.

Ankomsthallen innebär avstressning efter en flygresa och den plats man mest behöver färger för att vila sinnena. Hösten ger ledorden; löv, frost, skog, fjäll, renar, kulörer och nyanser. Man omsluts av kulörta glasväggar medan man står och väntar vid väskbanden och funderar på vilken biluthyrningsdesk man skall uppsöka, eller kanske först en kopp kaffe och ladda datorn.

Medverkande i projektet

Mats Öhman, Ansvarig Arkitekt
Peter Häggmark, Uppdragsansvarig, Projekteringsledare och inredare, fast inredning
Peter Karlsson, Medverkande Arkitekt
Oskar Eriksson, Byggnadsingenjör, BIM-samordnare
Per Sundström, Byggnadsingenjör
Jonas Jakobsson, Byggnadsingenjör
Jörgen Boman, Byggnadsingenjör

Karta

Projektets plats

Våra kontor

MAF Arkitektkontor Luleå

Storgatan 24
972 32 Luleå
Sverige

MAF Arkitektkontor Piteå

Prästgårdsgatan 40
941 32 Piteå
Sverige

MAF Arkitektkontor Umeå

Nygatan 19B
903 27 Umeå
Sverige

MAF Arkitektkontor Stockholm

Katarinavägen 15
116 45 Stockholm
Sverige